Välkommen

 Presentation

 Publicerat

 Föredrag

 Beställningar

 Litteraturtips

 Kontakta

 Länkar

Recensioner

En stor och en liten är borta

 

"Elisabeth Cleve har ännu en gång visat att det går att beskriva en barnterapi på ett så inkännande och levande sätt att resultatet är lika spännande som en psykologisk thriller. Fastän upprinnelsen till boken är djupt tragisk, är den lille hjälten och huvudpersonen så oemotståndlig att man blir totalt förälskad i honom och man kan inte släppa boken förrän man vet hur han klarar sig. Det är inte början på en ny Harry Potter utan en hård verklighet som skildras i en kvalificerad behandling från en sandlåda i ett terapirum."

Psykologtidningen, 12-13/03. Brita Tiberg


"Små barn behöver hjälp att hitta uthärdliga sätt att uttrycka sin sorg, i lek och fantiserande med symboliskt innehåll. … Elisabeth Cleve har verkligen lyckats visa det hon ville. Jag känner mig en erfarenhet rikare efter att ha läst denna bok."

Socionomen 2/2003, Britt-Carin Olofsson


"Jag vill verkligen rekommendera Elisabeth Cleves bok. Den är välskriven, många gånger rörande och den utmanar professionellt till både teoretiska och metodologiska tankar. Inte minst viktigt är att boken lyfter fram att det också måste finnas möjligheter till att terapeutiskt hjälpa små barn att handskas med känslomässiga trauman."

Tidskriften Insikten, Nr 1  3001. Pia Risholm Mothander


"Victor möter barnpsykologen Elisabeth Cleve på Ericastiftelsen i Stockholm. Hon ser hans plåga och hur mycket kraft han lägger ner på att dölja den. Varsamt lotsar hon honom fram till insikt. Victor får kristerapi, 15 timmar, samtidigt som hans pappa får hjälp av en av Cleves kolleger. Deras arbete har blivit en bok: En stor och en liten är borta."

Göteborgs-Posten, 2003-02-09. Karin Torgny


"I sin nyutkomna bok En stor och en liten är borta (W&W) låter Elisabeth Cleve oss följa med den kristerapi Victor genomgår. Det har blivit en helt fantastisk skildring, inte bara hjärtskärande utan full av hopp och med så många kloka iakttagelser och konkreta exempel att man bara önskar att alla som har hand om barn i kris – eller vilka barn som helst för övrigt – skulle ha en möjlighet att läsa och ta till sig."

Märta Tikkanen, Hufvudstadsbladet Helsingfors, 2002-09-29


När en tvååring inte vågar sörja.
"Boken är fenomenal. Plötsligt förstår man hur ett barn kan fungera psykologiskt när han eller hon har mist något så viktigt som en förälder eller ett syskon."
 
Folkbladet Jönköping 2002-10-18. Sofia Weström


Barn i kris leker sig till läkning.
"Nyligen kom boken "En stor och en liten är borta" ut. I den får läsaren följa tvåårige Victor som förlorat sin mamma och lillebror i en olycka. Med hjälp av de vilda och tama djuren, tigrarna, korna, hästarna och elefanterna och andra leksaker kan han som är för liten att prata, uttrycka sin sorg och leka sig till läkning."
 
Tidningen Ångermanland, 2002- 09-17. Elinor Torp


"Den här boken är trots det svåra ämnet lätt att läsa och ta till sig. Är man inte rädd för tårar lägger man ifrån sig boken starkt berörd och med en glädjande tilltro till människans möjligheter att resa sig och gå vidare från det till synes omöjliga."
 
Folkhälsan nr 5/02, Helsingfors. Yvonne Beckman.


Att leka ut sin smärta
"Boken visar att Victor tar sig igenom sin sorg och lever vidare med ett läkt ärr istället för med ett öppet sår."
 
Sundsvalls Tidning, 2002 09 14. Elinor Torp.


Hjälp till barn i kris
"En stor och en liten är borta", säger Victor och begraver leksaker i sandlådan. Men senare under terapin tycks Victor få tillbaka hoppet och säger: "En stor och en liten finns kvar också".
 
Dagens Medicin 2002 09 03. Lästips.


Barn leker sig till läkning
"Victor visade inga sorgsna känslor utåt. Med leksaker gestaltar han hur en stor och en liten till hälften begravs i sanden. I boken beskrivs hur han leker sig till läkning."
 
Västerbotten-Kuriren, 2002 09 19. Elinor Torp.


"Det finns böcker som man vet kommer att förändra en själv redan innan man hunnit läsa en enda rad. Elisabeth Cleves bok "En stor och en liten är borta" är en sådan."
 
Föräldrar & Barn, december 2002. Yasemin Bayramoglu.


"Boken kan läsas med stor behållning av viken förälder som helst samtidigt som den är viktig för alla som i sitt arbete möter människor i kris. För psykologkollegor och psykoterapeuter är Elisabeths arbete ett föredöme och en utmaning att beskriva det svåra psykoterapeutiska arbetet så att det blir begripligt."
 
POMS-bladet (för psykologer inom handikappområdet), dec. –02. Gunilla Svensson.


"Nu har Elisabeth Cleve återigen gett oss möjlighet att titta in i ett terapirum och följa med ett litet barns möte med sin terapeut. Hon gör det med fullständig respekt för barnet, för sitt eget arbete och för oss läsare."
 
Tidningen Specialpedagogik, 6/02. Yvonne Beckman


"Att möta barns smärta kräver mod. "En stor och en liten är borta" är en berättelse om modet hos en terapeut och modet hos en mycket liten pojke. Det är också en bok som förmedlar hopp. Med rätt hjälp kan mycket små barn bearbeta hemska förluster och trauman."

NiA informerar, 4/2002. (Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor) Lovisa Sammarco


En stor och en liten är borta
Kristerapi med en tvåårig pojke.

Wahlström & Widstrand 2002

ISBN 91-46-20081-9

BESTÄLL

 

RECENSIONER

En stor och en liten är borta

MÄRTA TIKKANEN

JARI SINKKONEN