Tomas Böhm
The Vienna Jazz Trio

Förlag: Natur och Kultur
ISBN: 91-27-08331-4
Bandtyp: Pocket
Utkom: 2001

ISBN: 91-27-07861-2
Bandtyp: Inbunden
Sidantal: 395
Utkom: 2000

 

 

 


En kärleksförklaring till jazzen, 
men också en fascinerande berättelse om några okuvliga människor. Bakgrunden är det lidande som genom nazismen och Förintelsen drabbade oändligt många människor - och hela den idémässiga miljö som en gång blomstrade i Europa och det kosmopolitiska Wien.
I ett hus nära stillahavsstranden i San Diego sitter en gammal man, Nathan Menzel, och låter sig intervjuas av en journalist om sitt liv som pianist och författare. Hans berättelse tar sin början i Wien på 20-talet, där han med två vänner bildade The Vienna Jazz Trio.

Vi följer vännerna i den socialistiska gruppen, på spelningar och i kontakten med psykoanalytikerna i Wien, en stad som sjuder av både musiktradition och diskussioner om socialism, psykoanalys och judendom. Samtidigt växer sig antisemitismen och fascismen allt starkare och kampen med den socialistiska arbetarrörelsen utspelar sig på gator och politiska möten.

Författaren flätar samman sina romanfigurers öden med dokumentära historiska händelser i mellankrigstidens Wien, liksom med verkliga personer: jazzmusiker, forskare och psykoanalytiker. När katastrofen närmar sig Wien i slutet på 30-talet utvecklas historien till en alltmer grym och tragisk skildring av det mänskliga sammanbrottet.

The Vienna Jazz Trio ger en bred och inträngande lektion i samtidshistoria, fylld av engagemang. Blandningen av
storpolitik, jazz och psykoanalys bidrar också till
oförutsägbarheten i berättarglädjen.

 

  tillbaka